Endüstriyel tasarım oldukça genç ve dinamik bir meslek koludur. Tasarımın inovasyondaki öneminin artarak kabul görmesiyle birlikte, yenilikçi ürün ve hizmetler üretmeyi hedefleyen firmalar, tasarımcı istihdamına giderek daha çok öncelik vermektedir.
Endüstriyel tasarımcılar ağırlıklı olarak tüketici ürünleri üreten özel sektör kollarında çalışmaktadırlar. Tasarımcı istihdam eden sektörler; mobilya, ambalaj, elektronik, elektrikli ev aletleri, medikal ürünler, otomotiv, aydınlatma, oyuncak, spor ürünleri gibi büyük bir çeşitlilik göstermektedir. Ayrıca kamusal alanda ortak kullanılan ürünlerin geliştirme süreçlerinde de tasarımcılar yer almaktadır. Sektörel çeşitliliği anlayabilmek için, Türkiye’de geliştirilmiş iyi nitelikli tasarımları ödüllendirmeyi hedefleyen ve 2008 yılından beri düzenli olarak gerçekleştirilen Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödüllerinin çevrimiçi galerisini inceleyebilirsiniz.
Endüstriyel tasarımcılar için istihdam biçimleri de aynı şekilde çeşitlilik göstermektedir. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren bazı firmaların kendi bünyelerinde bulunan ürün geliştirme, ar-ge, ürün test birimleri gibi çeşitli alanlarda endüstriyel tasarımcılar firma-içi (in house) tasarımcılar olarak çalışabilirler. Mezunlar ayrıca tasarım danışmanlık firmalarında çalışabilir, kendi firmalarını kurabilir ya da serbest tasarımcı olarak farklı kuruluşlara tasarım hizmeti sunabilirler. Son yıllarda startup firmalar aracılığıyla kendi markasını yaratan ve kendi ürünlerini üreten girişimci tasarımcıların sayısı da giderek artmaktadır.
Gündelik yaşamda dijitalleşmenin artmasıyla birlikte mezunlar etkileşim tasarımı, servis tasarımı ve kullanıcı deneyimi tasarımı gibi alanlarda da çalışmaya başlamışlardır. Mezunlar ayrıca akademik alanlara yönelebilir, yüksek lisans ve doktora yaparak üniversitelerde ya da araştırma odaklı kurumlarda çalışmalarına devam edebilirler.